Szczepienie na grypę aż o 1/4 zmiejsza ryzyko udaru
21 lutego 2014, 17:24Szczepienie na grypę o 24% zmniejsza ryzyko przebycia udaru w tym samym sezonie grypowym.
Uchodźcy pilnie potrzebują leczenia onkologicznego
26 maja 2014, 10:08Wśród uchodźców istnieje duże zapotrzebowanie na leczenie onkologiczne.
Naukowcy wpadli na trop roli mRNA w zwyrodnieniu stawów
5 września 2014, 07:36W chondrocytach pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów (ChZS) zachodzą zmiany w tempie produkcji i niszczenia mRNA.
Pingwiny antarktyczne zagrożone chorobami zakaźnymi?
30 grudnia 2014, 12:18Coraz popularniejsza turystyka antarktyczna i ocieplenie klimatu zwiększają zagrożenie pingwinów chorobami zakaźnymi.
Pierwszy udany przeszczep penisa
16 marca 2015, 12:51Jedenastego grudnia ubiegłego roku chirurdzy z RPA przeprowadzili pierwszy udany przeszczep penisa. Biorcą był 21-latek, którego prącie zostało amputowane 3 lata temu po nieprawidłowym obrzezaniu.
Rola witaminy B12 w patogenezie trądziku
25 czerwca 2015, 09:58Witamina B12 zmienia aktywność genów bakterii ze skóry twarzy części ludzi, którzy normalnie mają zdrową cerę. Modyfikacja ta sprzyja stanowi zapalnemu i powstawaniu wyprysków.
Kontakt z pestycydami wiąże się z podwyższonym ryzykiem cukrzycy
16 września 2015, 11:19Metaanaliza 21 badań obserwacyjnych wykazała, że wystawienie na oddziaływanie pestycydów jako takich wiąże się z podwyższeniem ryzyka cukrzycy aż o 61%. Poszczególne pestycydy wydają się w różnym stopniu przyczyniać do rozwoju choroby.
Komórki nowotworu przekształcają komórki zdrowe na swój użytek
2 grudnia 2015, 10:56Komórki nowotworowe uwalniają związek, który uruchamiając kaskadę zdarzeń, powoduje, że znajdujące się w pobliżu zdrowe komórki również przechodzą przemianę nowotworową.
Kompletny kod wirusa w ludzkim DNA
24 marca 2016, 11:12Dzięki najnowszym osiągnięciom biologii wiemy, że ponad 8% naszego DNA nie należy do ludzi. To kod genetyczny wirusów. Naukowcy wciąż odkrywają w naszym kodzie DNA nieznanych dotychczas wirusów.
Na zdrowie i na szczęście
11 lipca 2016, 10:50Psycholodzy z Wielkiej Brytanii i Australii wykazali, że jedzenie większych ilości warzyw i owoców znacząco zwiększa poziom szczęśliwości.